Midt i Norddjurs Kommune i den mangfoldige natur med gamle bøge og nåleskove, hedelandskaber, søer, åer, moser, overdrev, bakker og dale og kyststrækning er landsbyklyngen Midt i Norddjurs (MiN) placeret. Landsbyklyngen består af de seks landsbyer Ørum, Stenvad, Glesborg, Bønnerup, Fjellerup, Gjerrild samt de mindre landsbyer og landområder, der grænser op til dem.
Historisk har landsbyerne været forbundet af deres beliggenhed omkring Gjerrildbanen. En privatbane i drift fra 1911 til 1956, som forbandt liv, kultur, industri, arbejdskraft og afsætning af lokale råvarer såsom fisk, sten, tørv, grus, køer og tømmer. I dag er Gjerrildbanen lavet om til et stisystem, der er med til at binde både området og menneskene sammen.
Naturen i området skaber rammer for et væld af oplevelser som fx kajak, sejlads, surfing, badning, dykning, fiskeri, cykling, vinterbadning, løb, ridning, vandring, jagt, primitiv overnatning og meget mere. Kulturen og kreativiteten har også slået rod i området. Der er højt til himlen, et fantastisk lys og en sjælden stilhed, som tiltrækker kreative mennesker, kunstnere, musikere og forfattere.
I landsbyklyngen er de bevidste om, at det er borgerne, der skal pege på og arbejde med fremtidige indsatsområder. Men nogle af de udfordringer initiativtagerne er klar til at tage op er bl.a. rekruttering og organisering af frivillige samt ressourcekrævende og værdifulde bygninger. Om det skriver de bl.a. i ansøgningen:
Nedslidte og udbrændte ildsjæle i landsbyer og i deres foreninger: “Ildsjælene trækker ofte et stort læs, og det kan være svært at rekruttere nye folk. Foreningslivet er ligeledes truet af borgernes manglende foreningsmedlemskab. De traditionelle forenings- og kontingentstrukturer trænger til en revision for at være funktionsduelig – også i fremtiden. Foreningernes fundament trænger til nytænkning og måske et fokuseret innovationsprojekt, hvor foreningernes fundament tænkes nyt, nyttigt og nyttiggjort.”
Ressourcekrævende og værdifulde bygninger: “Områdets mange bygninger/huse, kræver mange ressourcer at holde i drift, men er samtidig ofte også bygninger med meget hjerteblod. Vi har en udfordring i at finde nye veje og løsninger i forhold til omfanget og brugen af vores huse”.