I landsbyklyngen Mariager Fjord Vest bruger de sang til at skabe et fællesskab mellem beboerne i de forskellige landsbyer.
Ti landsbyer – ti aftener med fællessang.
Sidste år mødte omkring 50 mennesker op til de fire sangaftner, som blev afholdt i landsbyklyngen Mariager Fjord Vest, før det blev for koldt. De fremmødte synger udenfor – ved en smuk naturplet i de enkelte landsbyer.
Til maj fortsætter sangturnéen rundt i landbyklyngens byer. Og det er en god måde for beboerne i de enkelte landsbyer at komme til at kende hinanden bedre, mener Lise Rosendahl, som er med i arbejdsgruppen bag sangarrangementerne.
– Når vi er et sted, er det dejligt, hvis en lokal fortæller om områdets særegenheder. Har stedet sin egen sang, så synger vi den. Ellers synger vi på livet løs, fortæller hun.
Landsbyklynge-sangbog
Sidste år lavede arbejdsgruppen et lille hæfte med sange, som Mariagerfjord Kommune trykte. Men i år har landsbyklyngen fået sponsoreret højskolesangbøger. Og arbejdsgruppen har lavet en lang liste af sange, som de gerne vil igennem. Men det er også muligt at komme med ønsker på aftenen.
– Jeg synes, det er dejligt. Stille og roligt, tror jeg, at det skaber et fællesskab. Rom blev ikke bygget på en dag, men jeg synes, jeg kan mærke, at grænserne ikke er så hårde, som de har været før i tiden. Stille og roligt skal vi nok få en fornemmelse af, at vi på en eller anden måde har noget sammen, siger Lise Rosendahl.
Forskning: Godt for fællesskab og individ
Og faktisk viser forskning, at fællessang ganske rigtig skaber et særligt fællesskab, som også gør godt for det enkelte menneske, fortæller Lasse Skovgaard, som udover at være ph.d. i sundhedsvidenskab er uddannet musiker og kandidat i musikpædagogik, i en artikel i Kristeligt Dagblad.
”Når vi synger sammen, sker der noget ekstraordinært. Det fællesskab, der opstår ved fællessang, styrker blandt andet vores psykiske velvære,” står der i artiklen, som lister nogle af de fordele, som fællessang giver:
Bedre nattesøvn. Øget blodcirkulation. Løftet humør og overskud. En styrket følelse af samhørighed. Bedre bekæmpelse af infektioner, stress, uro og bekymring. Stærkere konkurrenceevne. Og en stabil hjerterytme.
Kommunen støtter initiativet
I Mariager Fjord Kommune har landdistriktskoordinator Jens Lykke hjulpet med at trykke sangfolderen. Han ser positivt på initiativet.
– Vi er store tilhængere af, at tingene gror nedefra. Når der kommer lokale initiativer, skal vi bakke op. Og sådan noget som det her er ikke så tungt økonomisk og organisatorisk, siger han.