Kick-off: Fire landsbysamfund vil skabe fælles udvikling. Konceptet er lykkedes andre steder i landet, men deres løsning kan ikke kopieres.
Fire bysamfund i Ringsted Kommunens nordøstlige del har et fælles ønske om udvikle rammerne for det gode liv på landet. Men hvad er det helt konkret Fjellebro-Kværkeby, Jystrup og Omegn, Haraldsted-Allindemagle og Vigersted, som landsbyerne hedder, skal arbejde på og med? Det kan et snarligt kick-off-møde forhåbentlig give nogle svar på:
“Vi skal lære hinanden at kende, høste idéer og vække begejstring. I første omgang leder vi ikke efter løsninger, men idéer og engagement,” fortæller Louise Glerup Aner, der er projektets tilknyttede konsulent.
Hun har tidligere arbejdet med meget med analyser, undervisning og udvikling af landdistrikter. I dette projekt er hun ansat af DGI, der sammen med Realdania og Lokale Anlægsfonden står bag kampagnen Landsbyklynger.
Ingen kopiløsninger
Landsbyklynger er et koncept af nyere dato. Humlen er, at en gruppe landsbyer finder sammen om et fælles mål, styrker deres særegne værdier og i fællesskab udvikler rammerne for det gode og aktive liv i landsbyerne. De første erfaringer er høstet gennem pilotprojekter, som sikkert kan inspirere, men ikke kopieres.
“Vi kan ikke bare kopiere andre landsbysamfunds idéer og erfaringer. Rammerne er vidt forskellige, så vores projekt kan ende mange steder. Vi skal have idéer på bordet, og finde ud af hvem der vil være med på projektet,” pointerer Louise Glerup Aner.
Nye flyttemønstrer
Louise Glerup Aner bor privat i et fællesskab med 27 familier, og hun er optimistisk i forhold til projektet, fordi hun sporer en tendens i danskernes flyttemønstrer:
“Der er et skifte på vej. Folk flytter ikke kun til storbyen, de vil også mod landsbyerne. Det skyldes ikke kun boligpriserne, men også de værdier og den nærhed mindre samfund tilbyder.”
Hvis de fire landsbyer skal have succes med at udvikle rammerne for det gode liv for nuværende og kommende indbyggere, skal der fokus på værdisættet.
“Der skal være noget liv. Det kan udspille sig inden for erhverv, foreninger, skoler, institutioner og naboskab. Der skal være en oplevelse af fællesskab,” siger Louise Glerup Aner og fortsætter:
“Jeg tror, vi kan lykkes med Landsbyklynge Nord. Der er mange engagerede kræfter i området. Og så kan vi se, at andre har haft glæde af det forløb, vi er på vej ind i. Det er et afprøvet koncept“.
Note: Blogindlægget er skrevet med inspiration fra artiklen “Landsbyklynge skal finde eget spor”.
Artiklen blev d. 27. december 2017 bragt i Lokalbladet Ringsted (s. 20).
Link til originalartikel: https://www.e-pages.dk/lokalbladet_ringsted_dk/315/20.